Straipsnių paieška
2013-05-30

Kūrybinis CV - už ir prieš

Tikriausiai internete yra tekę matyti įvairių CV pavyzdžių. Kai kurie jų paprasti, kiti būna tarsi meno kūriniai. Daugelį jie sužavi, bet ne visuomet konkurencijoje dėl darbo vietos kokie CV laimi. Kartais paprastas, juodu ant balto parašytas CV yra daug informatyvesnis ir priimtinesnis. Taigi, trumpai aptarsime kada verta siųsti kūrybinį CV, o kada paprastą.

Kūrybinį CV verta siųsti kai:

  • Kandidatuojate į darbo poziciją, kurioje reikalingas kūrybiškumas. Tikriausiai toks CV reikalingiausias reklamos, dizaino ir rinkodaros specialistams.
  • Norite išsiskirti iš kitų kandidatų. Tai pats efektyviausias būdas. Tokių CV bent jau Lietuvoje yra gaunama labai mažai, todėl taip darbdaviui įrodysite, kad Jūs tikrai norite šio darbo, ypač jeigu šį CV pritaikysite konkrečiai darbo pozicijai.
  • Šį CV siųsti yra tiesiog būtina, jei darbe reikalaujama dirbti grafinėmis programomis. Tai yra puikus būdas įrodyti, kad puikiai mokate jomis naudotis.
  • Norite pasinaudoti vaizdinėmis priemonėmis, kad geriau iliustruotumėte savo darbą. Galbūt esate architektas? Tuomet CV fone galima pavaizduoti įsivaizduojamo namo projektą. Esate programuotojas? Tuomet savo CV galima surašyti kaip programą. Idėjų galima sugalvoti daug, praktiškai kiekvienai specialybei/
  • Norite, kad jus darbdaviai gerai įsimintų. Kadangi tokių CV paprastai gaunama labai mažai, jie yra daug geriau atsimenami. Kartais net visas biuras būna sukviečiamas pažiūrėti CV. Taigi, padidėja tikimybė būti pakviestam į darbo pokalbį, o tuo pačiu padidėja tikimybė ir gauti darbą.

Tokio CV siųsti neverta jei:

  • Neturite gerų darbo grafinėmis programomis įgūdžių. Šiuo atveju galioja posakis: „geriau gerai arba nieko“. Jei prastai dirbate grafinėmis programomis, tai tuomet neverta bandyti pačiam kurti tokio CV. Šiuo atveju geriau nusisamdyti specialistą, kuris tai padarytų už jus.
  • Kandidatuojate į tokią specialybę, kurioje kūrybiškumas ne tik nėra privalumas, bet ir trukdis. Toks CV yra nereikalingas buhalteriui, kasininkui, fasuotojui. Daugeliu atžvilgiu, darbdavys gali keistai pažiūrėti į tokį darbuotoją ir nuspręsti, kad jis netinkamas šiam darbui.
  • Žinote, kad įmonės vadovas yra konservatyvių pažiūrų. Niekada negalima būti tikram, kad šis CV bus perkaitytas. Todėl siūlome šiuo atveju tiesiog nerizikuoti.
  • Kandidatuojate į „rimtas“ darbo pozicijas. Toks CV sunkiai įsivaizduojamas vadovui ir kitoms darbo pozicijoms, kuriose reikalingas solidumas ir rimtumas. Šiuo atveju kūrybinis CV gali atrodyti tiesiog nerimtas ir nekompetentingas.

Štai dar keletas patarimų, į kuriuos turėtumėte atsižvelgti darydami kūrybinį CV:

  • Atidžiai peržvelkite naudojamus šriftus. Kai kurie šriftai yra labai gražūs, bet sunkai įskaitomi. Tokių patariame vengti, nes svarbiausia CV yra lengvai įskaitoma ir suprantama informacija.
  • Atspausdinkite CV juodai baltu formatu. Daugelių įmonių spalvoto spausdinimo galimybės yra labai ribotos. Ar matosi visa informacija? Ar detalės neužgožia viena kitos?
  • Aiškiai išdėstykite informaciją. Dažnai tenka matyti dizainiškai labai gražių CV, bet juose būna labai sudėtinga surasti reikalingą informaciją. Toks CV darbdaviui nėra naudingas ir greitai neradus dominančios informacijos, tokie darbuotojai į darbo pokalbius paprastai nekviečiami.
  • Peržiūrėkite formatus, kuriais siunčiate CV. Daugelis darbdavių JPEG formatą laiko paveiksliuku arba nuotrauka, todėl jei pavadinime nebūna žodžio CV, jie dažnai tokių dokumentų neatidaro.  Todėl geriausia CV paruošti PDF formatu, kuris priimtinas daugeliui darbdavių.

Sėkmės ieškant darbo!

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...