Straipsnių paieška
2014-03-19

Kaip spręsti jaunimo nedarbo problemą? Pradėkite nuo savęs

Baigėte mokyklą, kolegiją, universitetą, esate jauni bei pilni entuziazmo? Norite įsilieti į darbo rinką, tačiau kad ir kur einate, ten jums užtrenkiamos durys? Žinokite, tokioje situacijoje esate ne vieni.

Jaunimo nedarbas – problema, kuri yra aktuali ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje. Paskutiniais „Eurostat“ duomenimis Lietuvoje 2013 metais jaunimo (18 – 25 metų) nedarbo rodiklis siekė 22,9 procentus. Galima pasidžiaugti tik tuo, kad situacija nėra tokia bloga kaip Ispanijoje ar Graikijoje. Ten jaunimo nedarbo rodiklis siekia virš 50 procentų. Lyginant šalių statistiką, Lietuvoje esantis jaunimo nedarbo rodiklis šiuo metu yra šiek tiek (0,7 proc. punkto) mažesnis, nei visos Europos Sąjungos vidurkis. Dėl šios truputį gąsdinančios statistikos, visa Europa įvairiais būdais stengiasi spręsti šią problemą. Pavyzdžiui, kuriamos naujos perspektyvios studijų programos, įvedamos lengvatos jauniesiems specialistams ir pan. Akivaizdu, kad judama teigiama kryptimi, tačiau pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip norėtumėme.

Palikime ramybėje skaičius ir paanalizuokime kokios yra jaunimo nedarbo priežastys. O jų yra labai daug ir įvairių. Vieni linkę kaltinti ekonominę krizę, netobulą švietimo sistemą, darbdavius, kurie mieliau linkę samdyti patirties turinčius specialistus, o ne ką tik mokslus baigusius jaunuolius. Priežastys, kodėl nepavyksta rasti darbo, taip pat gali būti ir labai individualios. Pavyzdžiui, siūlomas atlyginimas yra per mažas, savo paties norų nežinojimas, per didelių lūkesčių kėlimas ir t.t. Skirtingi žmonės – skirtingos priežastys. Akivaizdu, kad tokių veiksnių, kaip švietimo sistema patys pakeisti negalime, todėl šį darbą palikime politikams. Darbdavių taip pat negalime priversti samdyti jaunimą, jei jie patys to nenori. Kyla klausimas, ar galime, ką nors padaryti? Atsakymas: TAIP, tik reikia pradėti nuo savęs.

Keiskite požiūrį. Nustokite kaltinti aplinką dėl nesėkmių. Nuo to situacija nepasikeis, o viduje jausite liūdesį, pyktį, nerimą ir pan. Priimkite nesėkmę, kaip pamoką ir pamėginkite kiekvienoje situacijoje įžvelgti ką nors teigiamo.

Išsiaiškinkite, ko norite. Nuoširdžiai atsakykite sau į klausimą, ką norite veikti. Galbūt koncentruojatės ne į tą sritį, kurioje iš tiesų norite save matyti ir dėl šios priežasties nesiseka susirasti darbo. Nors baigėte vienos srities studijas, tai dar nereiškia, kad turite toje srityje ir dirbti. Nebijokite išmėginti įvairių dalykų.

Pradėkite nuo mažų žingsnelių. Nesitikėkite, kad pirmas susirastas darbas iš karto uždirbs jums milijonus. Dauguma milijonierių pradėjo savo karjerą nuo smulkių darbelių.

Užsiimkite savanoriška veikla. Arba pasisiūlykite atlikti praktiką savo svajonių įmonėje. Savanoriška veikla yra puiki proga atrasti savo stipriąsias puses, išmėginti save įvairiose situacijose. Bei kartu įgyti vertingos patirties.

Išsiaiškinkite savo stiprybes. Kiekvienas turi stiprių ir silpnų pusių. Juk ne kiekvienas galime būti įmonės vadovais, tačiau to ir nereikia. Atradus savo stipriąsias puses, galima jas stiprinti ir tapti profesionalais. Pagalvokite apie situacijas, kuriose jums sekėsi, kokios jūsų asmeninės savybės atsiskleidė tose situacijose? Kurdami savo CV aiškiai akcentuokite savo teigiamas puses.

Investuokite į save. Šiais laikais galima rasti daugybę nemokamų kursų, kuriuose galite pažinti savo stipriąsias puses ir pan. Domėkitės, skaitykite knygas, mokykitės užsienio kalbų ir t.t. Įgytos žinios niekur nedings, o tik praturtins jūsų turimą žinių bagažą, reikalingą sėkmingam darbui.

Nepavyko? Mėginkite dar kartą. Nenuleiskite rankų, tikėkite savimi, siekit savo tikslų ir gyvenime pasieksit tai, ko norit.

Ugnė Mikulėnaitė

Jūsų vardas:
jennifer nicolle
ieškau darbo jau 6 men. neturiu deja patirties darbinės. man 24m. labai noriu norėčiau dirbti
įsidarbinti bet deja nebežinau ką daryti. nes daugeliui ir išsiuntinėjau savo cv tačiau nieko.
gal galėtumet patarti ka daryti tokiu atveju.
irma
Ne su jaunimu kažkas ne taip, o elementariai trūksta darbo vietų. Kuomet kandidatų daug, darbdavys visuomet renkasi tą, kuris turi patirties. Kam jam samdyti "žioplį"? Jeigu pasiūlos ir paklausos santykis būtų kitoks, tuomet jaunimas rastų darbą :)
virginija
Jauni, pilni entuziazmo? Jaunimo nedarbas-problema!!!! kodel nerasote apie vyresnio amziaus zmones, kaip jiems save pateikti, kad nors pokalbiui pakviestu, kalbu ne apie pensijinio amziaus zmones, o apie tokius, kjuriems dar 10-15 metu dirbti ?????????
Personalistas
Ačiū Ugnei už straipsnį. Jaunimui reiktų daugiau atkreipti dėmėsio į charakterio ugdymą.
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...