Straipsnių paieška
2014-09-02

Emigracija – tylus atsakas Lietuvos ponams

„Trūksta darbuotojų“ – frazė, kurią kiekvieną dieną ištaria šimtai darbdavių. Tai, kad yra labai sunku rasti virėją, suvirintoją, programuotoją tapo ne išimtimi, o norma ir niekas tuo nesistebi. Tačiau darbdaviai susiduria su sunkumais ieškant ne tik kvalifikuotų darbuotojų , bet ir nekvalifikuotų. „Neįmanoma rasti indų plovėjos“ – tai ne pokštas, o Lietuvos darbdavių kasdienybė.

Į klausimą, kur dingo darbštūs, norintys ir sugebantys dirbti žmonės, atsakyti gali net moksleiviai.  Visi šie žmonės Norvegijoje, Anglijoje ir kitose užsienio šalyse, bando užsitikrinti sau geresnę ateitį. Dažnas moksleivis žino, kad liko „tik“ 5 metai ir tėtis grįš, nes jau bus užsitikrinęs norvegišką pensiją...

Anglija, Norvegija, Švedija, Olandija, JAV, Vokietija – šalys, kurios yra džiaugiamasi darbščiais, kruopščiais, smalsiais bei patikimais mūsų tautiečiais. Žinoma, žmonių yra įvairių, įvairių yra ir nuomonių. Kaip bebūtų lietuviai dažniausiai apibūdinami, kaip puikiai atliekantys savo darbą, punktualūs (laiku ateinantys į darbą net pirmadieniais), noriai prisiimantys atsakomybę, inovatyvūs, greitai įsisavinantys naujas žinias ir kompetencijas. Pasvajokime, kaip pakiltų darbo kokybės lygis, našumas, jei visi šie galintys ir norintys dirbti, grįžtų į savo gimtuosius namus... Dabar jau net sunku įsivaizduoti tokį scenarijų.

Lietuvoje niekada nebuvo rimtų streikų. Kodėl? Nes nėra organizacijų, kurios iš tiesų rūpintųsi dirbančiaisiais. Mūsų profsąjungos labiau „popierinės“, nei atliekančios rimtą darbą. Bet tikriausiai mums to ir nereikia. Lietuvaičiai nėra įpratę garsiai rėkti (nebent per pobūvius) ar ginčytis. O kam? Jie turi tylų atsakymą – emigraciją.  Liūdniausia tai, kad tokį atsakymą renkasi vis daugiau žmonių.

Manote yra priešingai? Turiu jums prašymą:  vieną dieną praleiskite Kauno ar Vilniaus oro uoste, ramiai geriant kavą stebėkite žmones. Pamatysite viena kryptymi vykdomą turizmą. Sunku nesusigraudinti. Keliauja nebe po vieną, bet šeimomis kartu su vaikais, vežimėliais, manta palikdami braukiančius ašarą senelius.

Būtų šaunu, jei Lietuvos ponai, perkantys jachtas ir lėktuvus, pagalvotų ir apie tuos, kurie pas juos dirba. Jų kasdienybę, sunkumus ir rūpesčius.  Juk būtų daug smagiau, kad įmonės, kurios savininkas turi lėktuvą, samdomas darbuotojas pirktų ne bilietą į vieną pusę, bet leistų sau išvažiuoti paatostogauti į šiltus kraštus. Dangaus užteks visiems !!!

Jūsų vardas:
A
Valstybė ponėkų godumą turėtų reguliuoti minimaliu darbo užmokesčio dydžiu. Dirbau privačioj kompanijoje, kur daugiau kaip 50 proc darbuotojų buvo direktoriaus giminaičiai ir draugai. Dalis jų tik imitavo darbą. Didžiausią dalį darbų atlikdavo kita darbuotojų dalis.
Grizes
Visiska tiesa.Ir straipsnyje,ir komentaruose.As pats gyvenau ir dirbau 14 metu vienoje is Europos sajungos valstybiu,neypatingai ekonomiskai stiprioj.Draugu ir artimuju paskatintas grizau i Lietuva.Juk kyla atlyginimai,daug laisvu darbo vietu-atseit !Taip ir as maniau,kol nepradejau ieskoti darbo.Bet deja,apie 70% darbdaviu tebesiulo minimuma,kaip senais,senais laikais.Lietuvoje turiu 18 metu darbo staza.SODROS prognuozojama pensija 130 eur.Pabuvus pusmeti Lietuvoje,ir labiau pasigilinus,darosi baisu.Dirbu,bet uz tuos grasius turbut neilgai.Vaziuosiu i tenai is kur grizau.Kur gali nuormaliai is algos iki algos gyventi,pakeliauti,ir normalia pencija uzsidirbti.Jeigu atvirai,tai labai gailiuosi prarasto puse metu lako,ir,kad grizau.Manau,kad gabus,ir darbo nebijantis zmones,ir toliau is Lietuvos isvazines.SEKMES TAUTIECIAI !
Aida
Vyriausybės praskolinta valstybė. Klano marionetės valdžioje. ES lėšų išgrobstymas. tarybos reglamente punktas skelbia, kad taryba į visuomenės nuomonę gali atsžvelgti, bet neprivalo vykdyti. Seniai užpozicionuotos menkavertiškumu smegenys, jei savęs lietuvis nevertina tai kiti tuo labiau nevertins. jei savęs visuomenė nevaldo tai ji būtinai bus užvaldyta. Nėra turtingų ir nrturtigų šalių yra tik gerai ir blogai valdomos šalys. Miegančio piliečio sindromu pasinaudoja 10 žmonių grupė paimdama ir užvaldydama visą šalies kapitalą finansus. Tik yra vienas dalykas, lietuviai ėda vienas kitą, gėdijasi pasirodyti, kad gyvena skurde (70 proc. liet. yra žemiau skurdo ribos) Ir yra toks dalykas, kad prieš protingą mąstančią žmonių masę jokia grupelė per visą istorijos laikotarpį neatsilaikė. Deja ta mase kuri galėjo kelti realų pavojų ir atsikratyta (vidurinioji klasė valstybės varomoji jėga) deja jie visi emigravo. Lietuva vėl kaip po karo ir maro, liko pensininkai invalidai bedarbiai ir vergai už minimumą. Euras lygus litui, tada minimumas taip pat turi būti 1000 Eurų ir sugrįš visi emigrantai. Deja klanui to nereikia. klanas klesti išsiplauna nešvarius pinigus ir toliau kaupia milijardus. Viešosios paslaugos eina blogyn, priimami debiliukai, kurie pridaro nepataisomos žalos visai visuomenei ir valstybei. Tačiau likę keletas dar mąstančių ir protingų pensininkų ar šiaip pavienių žmonių nieko nebepadarys. Gyvenimas vienas, visi kaip išmano taip gyvena. Per tūkstančius metų Lietuva neišnyko, bet dabar jos dienos suskaičiuotos, ją ėda ryja tiesiogine prasme ir ji bus suėsta per ateinančius 20 metų.
Anonimas
o kam tai rupi
Edvardas
Sutinku su komentarais,geri darbai tik pazystemiems,nera visai darbu,ponai nesupranta,kad is 1500lt neimanoma pragyventi....bet ar jus susimastete kodel taip yra? Kas turi tuos darbus sukurti ir moketi tas geidziamas algas? Jus nepagalvojote,kad ir kazkas is jusu turetu ne ieskoti darbo,o kurti darbo vietas kitiems? Kodel to darbo yra Vakaruose? Todel,kad pas juos yra daugiau kurianciu versla,produkta ir darbo vietas.Gal pripazinkime,kad mes dar nesugebame to padaryti,todel ieskome kur parsisamdyt ir atlikt kazkam paslauga uz atlygi. Stai baigiau aukstaja,esu elektrikas ir niekur nerandu darbo uz padoru atlygi....Tai kodel is viso ieskai to darbo,kodel nekuri savo imones,nesuburi savo grupioku ir nedirbate,nekonkuruojate su jau esanciomis ir dirbanciomis imonemis? Kodel norite buti samdiniais? As nesijuokiu,o nuosirdziai kalbu mielieji absolventai,ypac aukstuju mokyklu.Pamirskime sovietine sistema,kai zmogus nieko negalejo daryti,o tik vygdyti CK nutarimus,dabar jus esate atsakingi ne tik uz save,bet ir uz kitus savo salies zmones,uz savo sali. Salis gyvena taip,kaip sugeba dirbti,verslauti jos zmones ir jokia valdzia nieko nepakeis,tik salies zmones.
Sigitas
Gryžau po emigracijos praleides beveik 8 metus. Susiradau darba po kurio laiko, bet pamačiau, kad LT švogeriu ir draugu kraštas. Po 4 darbo metų užsitarnavau geresnę darbo vietą, bet labai greit ją praradau. Paaiškėjo kad vieno pažystamo pažystamui reikia vietos. Nebematau prasmės ieškoti darbo tėvų žemeje, beliko prieš daugeli metų pasirinktas kelias - emigracija.
Tomas
Melas, kad darbštūs ir pareigingi žmonės emigruoja vien dėl mažų atlyginimų. Prieš porą dienų su draugu kalbėjome, kad nusibodo nepastovūs, trumpalaikiai darbeliai ir su mielu noru eitume dirbti bet kokio darbo už bet kokį atlyginimą, bet... kad tik tarp viršininkų ir kolektyve nebūtų pijokų, vagių ir panašaus plauko gezų. Tarkim, statybos, - labai graži ir naudinga profesija, - bet kiek yra tekę stebėti ten dirbančius - vieni degradavę alkoholikai, be gramo negalintys išbūti nei dienos, o ką kalbėti apie savaites ar mėnesius... O agresija, vagystės, klaikios pokalbių temos (alkoholis ir qrvos), lindimas į asmeninius reikalus... Užsienyje panašioj srity dirbau - ten to tikrai nėra.
Edmundas
Esu iš tų, kuris taip pat ragavo emigranto duonos. Su trumpesnėm ar ilgesnėm pertraukom, tekom padirbėti ir UK ir Norvegijoje. Po paskutinio gryžimo iš Norvegijos, esu eilinį kartą be galo nusivylęs darbdavių abejingumu darbuotojais... Jau nekalbant apie algų dydį ir jų vėlavimus. Psichologinė įtampa jaučiama praktiškai kasdien. Esu įsitikinęs, kad mano šis gryžimas gyventi į Marijos žemelę bus paskutinis!!! Nes toks įspūdis, kad tik laiko klausimas, kada Lieutuvoje liks tik pensininkai ir kažkiek vidutinio amžiaus žmonių. Padėtis darosi tragiška... Na čia jau kiekvieno asmeninis apsisprendimas, ar likti Lietuvoje ir merdėjant plaukti pasroviui ar išvykti į kokią nors užsienio šalį ir gyventi oriai bei jaustis pilnaverčiu žmogumi!!! :)
p.
Kodėl mes paprasti lietuviai tokie esam užgožti? Ko mums trūksta? Pasitikėjimo? Žinių?Gal naglumo?Manau įstatymo, ginančio darbininkų teises, kad nebūtume išnaudojami bei galėtume dirbti savo mylimoje gimtinėje....
shed
Dėkoju autoriui už straipsnį, reikia tokių daugiau, nes kas LT uždės apynasrį darbdaviams dėl jų nenoro dalintis ir už varganus grašius nusisamdyti darbuotoją -vos ne vergą, gerai neišgali mokėti didesnių atlyginimų, tai nors gerbk savo darbuotojus. O dabar nepatiko kas, eik lauk -šimtai laukia į tavo vietą. Aš taip pat ieškausi darbo pagal savo gebėjimus, deja senka mano noras siusti CV i niekur, nes amziaus senzas netinkamas darbdaviams o iki pensijos geras galas kelio, todel jauciu arteja diena kaip ir as isvaziuosiu valyti ofisu uz tuos varganus 3000-5000 lt i norvegija, nes uz LT siuloma alga pagal savo patirti, jau nepragyvensiu.
rita.
nera ko skustis lietuvos darbdaviams ,dar yra Lietuvoje galinciu ir mokanciu dirbti .Tik darbdaviai nori, kad zmones dibtu uz ta nukramtyta minimum.mieli darbdaviai mokekite nomalu atlyginima ir gausite darbuotoja .Jeigu manote ,kad indu plovejai uztenka minimum tai patys pabandykite paplauti indus visa diena .Tagi sekmes PAJIESKOSE.
J.
o šiaip....pozityvus blaivus mąstymas visuomet tik į naudą. Nuo to ir prasideda geresnis gyvenimas.
J.
visada yra kam komentuoti, tik nevisi perskaito ir ne visi nori komentuoti. Šiaip aš jau ilgai ieškau darbo... tikrai ilgai... pora metų. ir dėl to,kad sunku surasti padoresnį, ėjau dirbi aukle, ir ten gerai, bet tai nestabilu. Tiesiog pasižiūrėkite darbo skelbimus atidžiai, visur, beveik visur, darbdaviams reikia, kad žmogus jau ateitų su jų įsivaizduojama patirtim (nors kiekvienoj įmonėj yra sava tvarka ir įgūdžiai atsiranda per bandomajį laikotarpį), su jų įsivaizduojamais įgūdžiais, išsilavinimu.... sorry, bet ne visi gali leisti sau studijas, ar kursus. Atlyginimai padaryti tokie, kad užtektų pragyvenimui, eiliniam piliečiui, o dar yra gyvenimas už pragyvenimo ribos. Tiesiog šeimai nepakanka ~1500 lt/mėn normalesniam gyvenimui... Čia sunkios sąlygos, dėl to ir ieškosi kažkur kitur, kitose šalyse, kur pajamos logiškesnės, ir atsižvelgiama į darbuotojų jėgą. Užsieniuose irgi yra visko... visur yra visko, bet manau jau laikas nustoti murmėti ir dejuoti kaip blogai tas ar anas, žmonėms čia ir dabar reikia sprendimų, reikia atsakymų. Aš turiu klausimą, kodėl, jeigu mane tarkim priima dirbti kasininke, turėčiau dar papildomai du tris darbus daryti už tą patį atlyginimą? Arba kodėl administratorius turėtų atlikti ir programerio darbus? ir pan.... Kodėl valytojai biure reikalinga anglų kalba, kai ji patalpas valo kai jau nieko ten nebebūna? Arba kodėl indų plovėjos atlyginimas mažas, o darbui atiduodama daug fizinių jėgų, nes jai dažnai dar reikia ir virtuvės pagalbine darbininke būti ir valytoja.... ? daug nepasvertų dalykų yra.
lina
Truksta darbuotoju,juokinga klausyti kai kuriu verslininku pasisakymu.Esu jau 7 menuo Lietuvoje.Parvaziavau po 2 metu praleistu Anglijoje.Maniau, turiu santaupeliu, leisiu sau ilgiau darbo pasiieskoti Lietuvoje.Spekit kaip sekasi. Turiu aukstaji issilavinima,bet nesu is tu, kuri tikisi direktores vietos iskarto. Esu blaivaus proto ir matau kokia situacija.Taciau, issiunciau gal 70 cv. ir nieko,niekur netinki.Liko paskutinis sansas per pazystamu rekomendscijas.Dar pora savaiteliu palaukiu ir begu, taip, begu atgalios.Nereikalinga as cia, sazininga,atsakinga su issilavinimu ir nuosirdziu noru dirbti Lietuvoje.Tiesa, nepaminejau, man gi jau net 37. Tokiame amziuje Lietuvoje, jau naivu tiketis geresnio darbo.Mieli darbdaviai, zmogus butybe, kuriai reikia ne tik valgyti,altruizmu uzsisimti gali tik zmones kurie jau viska turi. O eiti i darba uz kuri tu tik uzsimoki uz komunalinius be perspektyvos po pusmecio ar metu nuo tavo rezultatu, gauti daugiau,numusa bet kokia motyvacija. Tas pats, kaip kurti versla ir zinoti, kad is jo tik komunalinius uzsimokesi. Ar kurtumete? Kas liecia emigracija, kas nebuvo isvaziaves neisivaizduoja,net suvokimo neuztektu,pagalvoti, kad Anglijos miesteliai virsta lietuviu,latviu ir t.t.Gatvese buriai vaiku kalba lietuviskai, miesteliuose daugiau lietuviu, nei paciu vietiniu. Graudu ir baisu,kas laukia musu salies po 15-20 metu. Tai va, tokia tiesa,kad ir kaip norisi gyventi,papreziu-GYVENTI,bet niekaip neiseina. Tikrai manau, esu geras,darbstus, saziningas zmogus, tik niekam savo sayje,deja, nereikalingas. Sviesiu minciu visiems,ka bepasirinktumete.
Jelena
o as grizau :D
Darius
Visi emigravo net nera kam straipsni komentuoti.
vycka
nėra ką ir bepridurti :(
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...