Straipsnių paieška
2012-09-10

Tyrimas: Klaipėdoje lengviau nei Vilniuje ar Kaune rasti darbą, sostinėje – darbuotoją.

Situacija didžiųjų šalies miestų darbo rinkose skiriasi – Klaipėdoje ir jos apylinkėse ieškantieji darbo turi didesnį pasirinkimą nei kitų didmiesčių gyventojai.

Sudėtingiausia darbą susirasti Vilniuje, kur į vieną laisvą darbo vietą pretenduoja daugiausia norinčiųjų. Tačiau sostinėje situacija palankesnė darbdaviams, norintiems išsirinkti visus reikalavimus atitinkantį kandidatą, rodo didžiųjų miestų karjeros portalų grupės Cvzona.lt duomenų tyrimas. 

Padėtį didžiųjų miestų darbo rinkoje atspindi ir oficiali statistika – pajūryje rugpjūtį Lietuvos darbo birža buvo užfiksavusi mažiausią bendrą nedarbo lygį visoje Lietuvoje, pavyzdžiui, Neringoje jis siekė vos 1,8 proc. nuo visų darbingo amžiaus gyventojų, Palangoje – 5,7 proc., Klaipėdoje – 8 proc. Kituose didžiuosiuose miestuose oficialusis nedarbas didesnis, nors ir nesiekia liūdniausių šalies nedarbo rekordų – Vilniuje jis 8,4 proc., Kaune – 9,7 proc. 

„Vilniuje lengviausia susirasti tinkamą kvalifikuotą darbuotoją. Suveikia dėsnis, kad didesnis gyventojų skaičius generuoja didesnį srautą ir tuo pačiu didesnį pasirinkimą, todėl darbuotojams čia reikia kur kas labiau pasistengti ir pasitempti, kad įtikintų darbdavį. Mažiausiai pastangų užtenka klaipėdiečiams“, – sako Žilvinas Padegimas, Cvzona.lt direktorius.

Lyginant skirtingų miestų darbo pasiūlos ir paieškos skelbimų duomenis, paaiškėjo, kad kiekvienas iš trijų didžiųjų šalies miestų ieško kiek kitokio profilio darbuotojų, pavyzdžiui, inžinierių dažniau ieško Vilniaus ir Klaipėdos darbdaviai, tuo tarpu programuotojų labiau trūksta Kauno ir sostinės įmonėms, Vilniuje dažniau reikalingi administratoriai. Visuose miestuose paklausūs vadybininkai ir pardavėjai-konsultantai.    

„Kaune ir Klaipėdoje jaučiamas stiprus įvairaus pobūdžio darbininkų poreikis. Taip pat šiuose miestuose dažniau nei Vilniuje paprastų darbo paieškos skelbimų pagalba ieškoma vadovų, tuo tarpu Vilniuje vadovai dažniau samdomi kitais, ne tokiais viešais personalo atrankos būdais“, – pastebi Ž. Padegimas.    

Pasak personalo atrankos specialisto, darbo skelbimai, kuriuose ieškoma įvairių darbininkų: valytojų, pakuotojų, statybininkų, sandėlio darbininkų, sulaukia didelio kandidatų susidomėjimo.

„Tai paneigia mitą, kad specialų profesinį išsilavinimą turintys darbuotojai rečiau naudojasi internetu darbo paieškai – internetas yra tapęs bene pagrindiniu informacijos šaltiniu ir susisiekimo priemone tiek darbuotojams, tiek darbdaviams“, – pastebi Ž. Padegimas. 

Cvzona.lt duomenimis, ieškantieji darbo dažniausiai yra jau dirbantys didžiųjų miestų gyventojai, kurie siekia geresnių karjeros perspektyvų ar palankesnių darbo sąlygų. Kad ir kaip būtų keista, tačiau bedarbiai darbo paieškose nėra tokie aktyvūs.

Populiariausios specialybės, kurių ieškoma trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, yra administratoriai, pardavėjai-konsultantai, asistentai ir vadybininkai. Vilniuje ir Kaune dažniau nei pajūryje ieškoma padavėjo darbo, o Klaipėdoje – apskaitininko. 

Karjeros portalų grupę Cvzona.lt sudaro trys didžiųjų šalies miestų darbo paieškos portalai Cvvilnius.lt, Cvkaunas.lt ir Cvklaipeda.lt, kurie yra populiariausi savo miestuose. Įmonės ir gyventojai juose gali nemokamai skelbti laisvas darbo vietas ar registruoti CV norimai darbo pozicijai. Per vienerius metus, kiek jau veikia portalų grupė, ji sulaukė daugiau nei 1 milijono ieškančių ar siūlančių darbą lankytojų.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Should you have any queries please feel free to contact us
We would appreciate if you let us know of any errors or missing functions found
on the website
I‘m making an inquiry about:
Your name:
E-mail address:
Telephone number (optional):
Questions, requests:
Please wait...