Straipsnių paieška
2014-01-20

Aukštasis išsilavinimas būtinas?

Retas kuris abiturientas tiksliai žino, ką nori mokytis ar kokio darbo norėtų ateityje. „Nežiniukai“ naršo internete, domisi aukštosiomis mokyklomis, jų siūlomomis specialybėmis, skaito straipsnius apie tai, kas bus perspektyvu ar neperspektyvu ateityje, klausia patarimų iš artimųjų. Tačiau tai, kas skelbiama viešoje erdvėje truputį skiriasi nuo to, kas yra realu.

Dažnas abiturientas jaučia spaudimą iš tėvų, artimųjų, draugų stoti mokytis tik į universitetą, į taip vadinamas „prestižines“ studijų programas: ekonomiką, teisę, mediciną, finansus ir panašiai. Dažniausias argumentas – „juk su tokia specialybe darbas garantuotas“. Jei abiturientas paklauso šių patarimų, ateities scenarijus nusimato toks:

  1. A. jaunuolis mokosi, bet nelabai supranta ką mokosi, gerai leidžia laiką su draugais. Baigia mokslus ir net nenutuokia, ką daryti su diplomu.
  2. B. jaunuolis mokosi, jam nepatinka studijos. Tačiau jis vistiek baigia mokslus, nes nenori nuvilti tėvų. Baigęs studijas, ieškosi bet kokio darbo.
  3. C. jaunuolis mokosi. Studijos ilgainiui pradeda jam patikti, galiausiai jis baigia mokslus ir nori darbo.
  4. D. jaunuolis mokosi, jam nepatinka. Jis meta studijas ir įstoja mokytis ten, kur tikrai norėjo, todėl yra linksmas ir patenkintas gyvenimu.

Dažnai pasitaiko atvejų, kad variantų A ir B jaunuoliai, turintys universitetinį išsilavinimą, neranda darbo pagal specialybę ir eina mokytis į profesinę mokyklą,  kad įgytų profesinę kvalifikaciją ir rastų gal ir paprastesnį darbą, bet neblogai apmokamą. O tokių, paprastesnių, darbo pasiūlymų yra žymiai daugiau.

Kalbant apie variantą C, daugelio tokių absolventų kompetencijos žemos, o ambicijos aukštos. Jų  norai yra dirbti tik pagal specialybę geromis darbo sąlygomis, gauti didesnį nei minamalus atlyginimą ir greit kopti karjeros laiptais. Tačiau tokių darbo pasiūlymų yra žymiai mažiau nei norinčiųjų dirbti. Žinoma, būna išimčių, kuomet absolventai randą tikrai gerą darbą tik pabaigę studijas. Tačiau tai labai priklauso ir nuo pačio žmogaus, jei jis studijų metais užsiimė savanoriška veikla, lankė įvairius kursus, laisvu nuo studijų laiku dirbdavo, jam bus lengviau rasti gerą darbą.

Variantas D parodo jauno žmogaus drąsą. Svarbiausia, kad jaunuolis mokytųsi tai, kas jam patinka.

Žinoma, niekas nenori sumenkinti aukštojo mokslo vertės ir naudos, tačiau renkantis darbuotoją svarbiau ne kokias studijas jis baigė, bet koks specialistas jis yra. Jei esate geri virėjai, staliai ar floristai gali gauti ne ką prastesnį atlyginimą nei kai kurie vadybininkai ar tesininkai. Gerų specialistų reikia nuolat.

Taigi, patarimas: abiturientai, nestudijuokit, to, kas nepatinka. Geriau jau mokytis tą, kas tikrai patinka ir tapti tos srities profesionalu, nes tai, kad jūs mokėtės universitete negarantuoja, kad gausite gerą darbo vietą.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Should you have any queries please feel free to contact us
We would appreciate if you let us know of any errors or missing functions found
on the website
I‘m making an inquiry about:
Your name:
E-mail address:
Telephone number (optional):
Questions, requests:
Please wait...