Straipsnių paieška
2014-04-15

Kaip suvaldyti nerimą prieš pokalbį dėl darbo?

Darbo paieška kiekvienam gali tapti stresą keliančia patirtimi. Tikriausiai beveik nėra nei vieno žmogaus, kuris prieš eidamas į pokalbį dėl darbo nėra patyręs bent šiek tiek nerimo. Kita vertus, toks trumpalaikis nerimas nėra blogai, priešingai jis yra reikalingas ir naudingas. Įrodyta, kad nedidelis nerimo lygis skatina išradingumą, padidina motyvaciją, pagerina dėmesio koncentraciją, atmintį bei loginį mąstymą. Tokiu būdu, pats organizmas padeda mums įveikti kasdieninius gyvenimo iššūkius. Akivaizdu, kad norint išnaudoti nerimo teikiamą naudą, svarbu išmokti jį kontroliuoti, kad nerimo lygis nepergautų į smarkų stresą. Žemiau pateikiami keli patarimai, kurie gali padėti sumažinti kylantį nerimą prieš darbo pokalbį bei jo metu:

  • Gerai išsiaiškinkite ne tik apie kompanijos veiklą, tačiau ir apie konkrečią darbo poziciją į kurią kandidatuojate. Kokie yra keliami reikalavimai. Dar kartą peržvelkite savo CV. Apgalvokite, kokia turima patirtis gali parodyti, jog būtent jūs turite reikalingų žinių konkrečiai pozicijai. Jei patirties daug neturite, nuspręskite, kaip galėtumėte pagrįsti savo motyvaciją tapti komandos dalimi. Apgalvokite, kokių klausimų jūsų gali klausti ir pasiruoškite į juos atsakyti. Jei norite, galite pasipraktikuoti pokalbį su draugais ar sau artimais žmonėmis. Pamąstykite, kaip atsakytumėte į provokuojančius klausimus. Geras pasiruošimas visada sumažina nerimą, nes tuomet esame pasiruošę visokiems netikėtumams.
  • Iš vakaro susiplanuokite maršrutą. Išvykite anksčiau, kad išvengtumėte nerimo, jei gatvėje bus spūstys, ar pan. Nuvykite į darbo pokalbio vietą anksčiau, tačiau ne per anksti, nes laukimas laukiamajame taip pat kelia labai didelę įtampą. Susigalvokite, kas padėtų „prastumti laiką“, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas po apylinkes, įvairūs kvėpavimo pratimai, galvosūkių sprendimas ir pan.
  • Darbo pokalbio metu šypsokitės, parodykite energiją ir entuziazmą, palaikykite akių kontaktą. Tai jums suteiks daugiau kontrolės pokalbyje. Jei nesupratote klausimo, paprašykite pakartoti.
  • Pokalbio pabaigoje, nebijokite paklausti, kada ir kaip būsite informuoti apie sprendimą. Taip žinosite, ko galite tikėtis ir tai leis sumažinti nerimą laukiant atsakymo.
  • Mintyse įsivaizduokite visą eigą: nuo atsikėlimo ryte iki pokalbio pabaigos. Įsivaizduokite, kaip viskas vyksta sklandžiai, o jūs jaučiatės atsipalaidavę. Neužsiprogramuokite iš anksto nesėkmei, tikėkitės geriausio. Jei žinotumėte, kad 100 % gausite darbą, į kurį kandidatuojate, ar lygiai taip pat nerimautumėte?

Pabaigai:

Dažnai darbo pokalbis mums kelia nerimą, nes jaučiamės lyg esame testuojami. Tačiau pamėginkite į darbo pokalbį pažvelgti kitaip, kaip į pokalbį ne su viską kontroliuojančiu darbdaviu, o tiesiog su kitu žmogumi. Darbo pokalbio metu darbdavys stengiasi labiau pažinti darbuotoją, su kuriuo teks dirbti, lygiai taip pat darbuotojas turi teisę rinkti informaciją apie būsimą darbdavį bei kompaniją. Pasinaudokite proga.

SĖKMĖS

Ugnė Mikulėnaitė

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Should you have any queries please feel free to contact us
We would appreciate if you let us know of any errors or missing functions found
on the website
I‘m making an inquiry about:
Your name:
E-mail address:
Telephone number (optional):
Questions, requests:
Please wait...