Straipsnių paieška
2014-05-02

Darbo paieškos sėkmei dažnai turi įtakos ir psichologiniai dalykai

Tikriausiai daugelis yra susidūrę su nusivylimo jausmu, kai ieškant darbo įdedama daug pastangų, tačiau rezultatai nedžiugina. Ilgai trunkančios bei norimo rezultato neduodančios darbo paieškos išvargina tiek jaunesnius, tiek vyresnius. Susidūrus su atstūmimu, jaučiame, jog negalime visko kontroliuoti, sumažėja optimizmo lygis ir pan. Susigrąžinti pasitikėjimą savimi patyrus nesėkmę nėra lengva, tačiau pats blogiausias dalykas, kai leidžiamės nesėkmėms užvaldyti jausmus, pasiduodame ir nebedarome nieko.

Susidūrus su nesėkme, neigiamos emocijos bent kurį laiką yra neišvengiamos. Kai įdėtos pastangos nebuvo pastebėtos, labai normalu jausti liūdesį, nusivylimą ar net pyktį. Psichologai teigia, kad dažnai neigiamos emocijos mus užvaldo taip stipriai, kad nebegalime pažvelgti į tą pačią problemą plačiau ir nuleidžiame rankas. Dėl šios priežasties labai svarbu išmokti atpažinti savyje kylančius jausmus, leisti jiems pabūti, tačiau „neužsibūti“ per ilgai. Stiprioms emocijoms atslūgus į tą patį įvykį galima pažiūrėti iš kitos pusės bei paieškoti, ką galima daryti kitaip.

Kadangi mokomės iš savo patirties, todėl ieškant darbo nereikėtų bijoti ieškoti naujų, dar jums neišbandytų darbo paieškos būdų. Pvz. parašykite motyvacinį laišką ir prisekite prie savo CV, net jei darbdavys to ir neprašo, taip parodydami didesnį susidomėjimą siūloma darbo pozicija. Galite pamėginti pakeisti savo CV formatą. O gal vertėtų pamėginti ne tik siuntinėti CV internetu, tačiau asmeniškai nunešti savo gyvenimo aprašymą. Juk niekada negali žinoti, kas suveiks. Tuo tarpu, jei jus kviečia į darbo pokalbius, tačiau negaunate darbo, nebijokite paprašyti grįžtamojo ryšio. Žinodami, ko pritrūko, kad gautumėte darbą, galėsite atkreipti į tai dėmesį kitą kartą.

Susidūrus su nesėkmėmis psichologai rekomenduoja pasidalinti savo išgyvenimais su kitais, sau artimais žmonėmis. Nors kai kurie gali jausti, kad dalintis savo patirtimi yra nesmagu ar gėda, tačiau likti vienam su neigiamais jausmais taip pat yra labai sunku. Paprastas pokalbis gali padėti susigrąžinti jėgas. Tuo pačiu, dalijantis patirtimi su draugais ar artimaisiais neretai atrandame dar kokių nors naujų ir neišmėgintų būdų savo darbo paieškoms. Galiausiai, visada galite pamėginti kreiptis patarimo į karjeros konsultantus.

Retai kam pasiseka susirasti darbą iš pirmo karto, neįdedant beveik jokių pastangų. Nepasiduokite!

Ugnė Mikulėnaitė

Jūsų vardas:
Gražina
Labai gražiai parašėte, Ugne. Turiu įspūdingą darbo patirtį, per krizę buvau labai vertinama darbuotoja. Šiai dienai man taip liūdna pagalvojus, kad žmonės yra išsunkiami kaip citrinos ir, būdami virš penkiasdešimties, metami nežinia kur... O ką toliau daryt, jeigu esi neverslus? Belieka ieškoti ir tikėtis rasti darbdavio. Labai stengiuosi pasinaudoti visais patarimais, tačiau pastangos - bevaisės... niekas net į pokalbius nekviečia... net galimybių nesuteikia įgyti naujos patirties, vaikštant į pokalbius... Pastaruoju metu iš savo rato bendraamžių, kurie dirbo samdomą darbą, o ne verslą turėjo, tik ir girdžiu "nuo tada ir tada skirstomės abipusiu susitarimu"... Nuvarytus arklius nušauna, nesvarbu, kad tas arklys gali dar arti ir arti... Baisu... Vadovais vaikai skiriami, tai ir renkasi jaunimą... Bet vis dar išlieku optimistė, pati save motyvuodama iš vidaus...
orintai
Labai gerai žinai šitą jausmą, kurį aprašėte. Aš jau metus laiko ieškau darbo :(
virginija
kol susikurs bedarbiu profsajunga ir pati pasensi,manau,kad jaunesniems zmonems uzsienyje yra darbo.Skelbimu begales,reikia noro dirbti,taigi vaziuok ir nepulk i depresija.O gal jau isidarbinai.
Orinta
Ačiū, Ugne. Maniau, kad bėda tik manyje. Darbo paieška sunkus psichologinis darbas. Per pusę metų iš manęs linksmuolės optimistes, sveikos, sportuojančios, begalę įdėjų turinčios...patirties, išsilavinimo nestokojančios...beliko nepasitikintis savo jėgomis, niekam nereikalingas kažkada visur vertinamas ir giriamas buvęs darbuotojas. Regis visas pasaulis slysta iš po kojų, viskas krenta iš rankų, kaskart vėl susiimi pabandai ir vėl nesėkmė. Po šio straipsniuko suvokiau, kad aš tokia ne viena, reikia kurti bedarbių profsąjungas :-)
Lina
Aciu uz palaikyma
При возникновении вопросов пишите нам.
Мы будем очень благодарны, если вы сообщите нам о любых замеченных на сайте
ошибках или недостающих функциях.
Обращаюсь по поводу:
Ваше имя:
Адрес электронной почты:
Телефон(не обязательно):
Вопросы, пожелания:
Пожалуйста, ждите...