Straipsnių paieška
2015-01-20

Jeigu ne valdžia – bedarbystės seniai nebūtų!

Lietuva labai maža šalis, todėl reikia milžiniškų valdžios pastangų, kad Lietuvoje egzistuotų bedarbystė. Norite įrodymų? Prašom!

Pradėkime nuo darželių. Jau daug metų diskutuojama apie demografinę katastrofą, kuri tikrai ištiks mūsų tautą, jeigu nedidės gimstamumas. Kaip galima tikėtis, kad jaunos šeimos planuos vaikučius, jei vietos daželiuose yra aukso vertės ir net ne visiems. Absurdas, kuriam nereikia komentarų. Jauni tėvai negali užtikrintai planuoti savo karjeros, nes situacija su darželiais neaiški.

Mokyklose yra įvestas profiliavimas, kuris seniai varo iš proto tėvus, vaikus bei mokytojus, bet tik ne tuos, kurie tą „PROFILIAVIMĄ“ sugalvojo. Dažnai mokyklose padedu jauniems žmonėms pasirinkti specialybę ir išvada viena: vaikai priversti daryti tai gerokai per anksti. Mokytojai pritaria tai nuomonei ir kai paklausiu, kodėl jie garsiai nešaukia apie „profiliavimo“ problemą. Atsakymo sulaukiu tokio, kad ministerijoje dirbančių vaikai jau „prašokę“ tą problemą ir ten dirbantys valdininkai nelabai jaučia gyvenimo pulsą.

Priverstinai nukreipti mokiniai 10 klasėje, užauga ir tampa studentais. 30% abiturientų jau būna pakeitę savo nuomonę, kur nori studijuoti, bet vistiek privalo rinktis studijas pagal „profiliavimą“, nes 10 klasėje padarytas sprendimas neleidžia studijuoti, ten kur norėtų.

Jaunimą aukštosios mokyklos pasitinka išskėstomis rankomis ir papudruotais specialybių pavadinimais. Pavyzdžiui, biologija, kuri yra nelabai kam įdomi, tapo biotechnologija – viena populiariausių specialybių. Universitetai suka savo bizniuką, o jaunimą toliau bando paruošti bedarbio ateičiai. Gerai, kad jauni žmonės smalsūs ir inovatyvūs, tad bando patys daug ką išmokti.

Tuo pačiu metu valdininkai nesnaudžia ir sugalvoja daug programų: kaip mažinti nedarbą, kaip mažinti ilgalaikių bedarbių skaičių, kaip padėtu pasikeisti specialybę ir t.t.

Tam yra skiriama 100 milijonų, kuriuos jie patys ir išsidalina, nes tas programas reikia sugalvoti, administruoti ir protingai paskirstyti finansavimą.

Išvada – jei valdžia atsiknistų nuo mokinių ir neverstų jų „profiliuotis“ ankstyvoje jaunystėje, jei universitetai nemeluotų apie pačių sugalvotas patrauklias specialybes – tai Lietuvoje būtų rojus.

Lietuvos darbo rinka yra labai lanksti – poreikis, tiek išsilavinusiems darbuotojams, tiek nekvalifikuotams, yra milžiniškas.

Darbo yra visiems!!!

Jūsų vardas:
Julita
Profiliavimo nebėra mokyklose nuo p. Žakaitienės karjeros Švietimo ir mokslo ministerijoje pabaigos. Dabar galima mokytis pasirenkamus dalykus A arba B lygiu. O tai ne profiliavimas.
Jauni tėvai nesusimąsto, kai leidžia vaikus į mokyklą nuo septynerių metų (tą pačią klaidą padariau du kartus). Vaikiukas pradeda mokytis būdamas septynerių metų ir baigia mokyklą būdamas devyniolikos, o labai dažnai beveik dvidešimties. Įdomu tai, kad mokyklos suole sėdi žmonės galintys pirkti alkoholį ir cigaretes, rūkyti ir vartoti alkoholį, gimdyti vaikus, tuoktis, t.y. viską, ką daro suaugę žmonės. Bet jie vis dar sėdi kaip vaikiukai mokyklos suole ir tėvams ant sprando. Mūsų laikais mokyklą baigdavo su pilnametyste.
Prieš keletą metų Zuokas pasiūlė darželių problemą išspręsti (bent laikinai) tokiu būdu: į pustuštes tais metais mokyklas leisti ir septynmečius, ir šešiamečius. Tai kokie riksmai! Negalima šešerių metų vaikų leisti į mokyklas! O man, dviejų pilnamečių vaikų mamai, sprendimas buvo logiškas.
Žodžiu - vis tiek visiems neįtiksi...
Mykolas
Dėl profiliavimo problema, manau, keliama dirbtinai. Profiliavime, jeigu nenori nieko rinktis, gali ir nesirinkti - pasilikti visus dalykus mokytis vidutiniu lygmeniu ir baigt mokykla. Jeigu vaikas nezino ka rinktis (o zino manau nedaug kas), po mokyklos tegul eina padirbet ir sugalvos, ka gyvenime nori daryt. Svarbu stacia galva, kaip iprasta Lietuvoje, nenerti po mokyklos i universitetus bet kokia kaina pasiimti "diplomo". Ne diplomas aktualu siais laikais, o rasti patinkancia darbo vieta, sugebeti save realizuoti. O jeigu patinka tai, ka dirbi ir dar pasistengi - uzdirbsi pakankamai pinigu. Tokia mano nuomone:)
Autorius
Profiliavimas ryskiai per anksti.Jaunimas negali zinoti apie darbo rinką. Patarianciu realiai nera,nes mazai kas nusimano apie VISA DARBO rinką.Rezultatas mazai kas dirba pagal specialybę.Visi daro viską-o specialistų mokanciu ir mylinciu savo darbą nedaug...valio nuprofiliavimui.
Remigijus
Seniai neskaičiau tokio kvailo straipsnio. Anot straipsnio autoriaus, jeigu nebūtų profiliavimo 10 klasėje, ekonomika pakiltų ir visiems atsirastų darbų. Keista, kad portalas nesigėdija skelbti tokius idijotizmus.
Genovaitė
Šaunus straipsnis ,bet kas iš to...Rūpintojėlių krašte padaroma problema ,po to kuriama rūpintojėlių brigada jai spręsti.Problema daroma tuomet,kai dar rūpintojėlė mokosi mokykloje.Baigus mokslus, tėtis ar mama -kuris padarė tą problemą ,dukrai ar sūnui garantuoja rūpintojėlio darbą
Dainius
Aha visi dirba kas ką papuola ne pagal mokslus.
Should you have any queries please feel free to contact us
We would appreciate if you let us know of any errors or missing functions found
on the website
I‘m making an inquiry about:
Your name:
E-mail address:
Telephone number (optional):
Questions, requests:
Please wait...