Straipsnių paieška
2023-01-12

Kaip pasiruošti darbo pokalbiui?

Darbo paieška – tai darbas taip pat. Darbo paieška susideda iš kelių sudedamųjų dalių, t.y. CV paruošimas, savo norų nusistatymas, dalyvavimas darbo pokalbiuose.

Pakalbėkime apie darbo pokalbį! Darbo pokalbiui reikia ruoštis. Darbo pokalbis kaip ir kiti įgūdžiai pas žmogų priklauso nuo to, kiek pastangų įdedate tobulindami tą įgūdį. Kuo daugiau laiko skirsite pasiruošimui sudalyvauti darbo pokalbyje, tuo geriau jame seksis. Pirmiausia reikia pasiruošti atsakymus į klausimus, kuriuos darbo pokalbio metu išgirsite 90%. Kokio darbo ieškote, kodėl išėjote iš buvusios darbovietės, už ką buvote atsakingas, kas patiko, kas nepatiko, kokio atlyginimo tikitės ir t.t. Dauguma šių klausimų yra klasika ir pasiruošti į juos atsakyti yra būtina. Atrankų specialistai, vadovai t.y. žmonės, kurie Jus interviuoja klausydami Jūsų atsakymų, sprendžia ar Jūs būtumėte tinkamas į siūlomą darbo vietą.

Prieš ieškant darbo, svarbu identifikuoti, kokio darbo ieškote ir tą savo žinojimą perteikti žmogui, kuris atlieka atranką. Atsakymai, kurių metu nuskamba, kokio darbo nenorite – netinka, nes Jūsų klausia, kokio darbo ieškote. Svarbu aiškiai suformuluoti priežastį, kodėl išėjote iš praėjusio darbo, kad tai nepasikartotų. Sąžiningumas, atskleidžiant priežastį, kloja rimtus pamatus naujiems darbo santykiams. Kiekvienam darbdaviui norisi daugiau sužinoti apie Jūsų darbo pobūdį praėjusiame darbe. Tiksliai nupasakotas darbo pobūdis, leidžia darbdaviui tiksliau sužinoti apie Jūsų darbinius sugebėjimus ir tai leidžia išvengti nesusipratimų naujoje darbo vietoje.
Derybos dėl atlyginimo suteikia abiems pusėms daugiau žinių apie darbuotojo lūkesčius ir įmonės galimybes. Svarbu atkreipti dėmesį, kad darbo interviu – tai nėra darbdavio monologas ir, kad klausimai yra pageidauti iš abiejų pusių. Patariame atidžiai išsiklausinėti apie laukiančio darbo subtilybes (neužtenka tik apytiksliai „kažką“ žinoti). Kuo daugiau detalių sužinosite apie būsimą darbo pobūdį, ko iš Jūsų tikisi, ką tiksliai reikės daryti, apie darbdavio požiūrį į problemas, kylančias toje darbo vietoje, tuo bus lengviau Jums apsispręsti, ar ta darbo vieta yra tinkama. Kvalifikuoti, argumentuoti klausimai taip pat parodo, kad Jūs iš tikro domitės darbo pasiūlymu! Baigus darbo pokalbį, būtinai padėkokite už skirtą laiką. Mandagumas įveikia daug užtvarų.

Darbo interviu būtinai pasipraktikuokite balsu. T.y. paimituokite darbo pokalbį namuose. Būtų geriausiai, jei artimas žmogus pravestų simuliacinį darbo pokalbį. Kuo daugiau ruošitės, tuo daugiau šansų, kad darbo interviu praeis sklandžiai. Tai yra labai svarbu. Jei galvojate, kad darbo interviu galite „prašokti“ nepasiruošus, tai klystate.

Sėkmės ieškant ne geriausio, o tinkamiausio Jums darbo!


Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Should you have any queries please feel free to contact us
We would appreciate if you let us know of any errors or missing functions found
on the website
I‘m making an inquiry about:
Your name:
E-mail address:
Telephone number (optional):
Questions, requests:
Please wait...